Sisältöä pienellä budjetilla ja rikkaalla mielikuvituksella ;)

torstai 24. maaliskuuta 2011

Viranomaisten valvonnassa

Koska olen tällä hetkellä työnhakijana nyk. työ- ja elinkeinotoimistossa ja olen aiemminkin tehnyt pätkätöitä ja osa-aikatöitä on minulle kertynyt jonkin verran kokemusta tuosta entiseltä nimeltään työvoimatoimistosta. Valitettavasti täytyy sanoa, että kyseisen laitoksen "palveluista" ei ole kertynyt juurikaan positiivisia kokemuksia. Yhtäkään sellaista ei ihan heti tule mieleen. Sen sijaan sekä omia että kavereiden, sukulaisten ja tuttavien negatiivisia kokemuksia riittää.

Silloin parikymppisenä, kun valmistuin ensimmäiseen ammattiin oli 90-luvun pahin lama meneillään, mutta itse en sitä silloin tiedostanut. Kuitenkin olin juuri 3 vuotta opiskellut ja opintolainalla ja töistä säästetyillä rahoilla ostanut lukuisan määrän kalliita oppikirjoja ja muita koulutarvikkeita sekä bussilippuja. Niin silloin vielä sinisilmäisenä ja hyväuskoisena ilmoittauduin sitten työnhakijaksi ja kuvittelin, että virkailijat ovat tosiaan kiinnostuneita etsimään koulutusta vastaavia paikkoja hakijoille. No eihän niitä sitten alkanut ilmaantua ja muutenkin kohtelu toimistossa oli hyvin välinpitämätöntä ja vähättelevää. Hieman ihmetytti, että olet juuri opiskellut suht. vaativia aineita ja ottanut lainaa ym. niin tarjotaan (pakotetaan) haettavaksi mm. torimyyjän ja lattioiden luuttuajan paikkoja.

No, sittemmin olen kyllä kaikenlaista tehnytkin osa-aikaisesta myyjästä alkaen, sekä käynyt monenlaisia työvoimakoulutuskursseja. Ja näillä kursseilla taas yksi seikka alkoi ihmetyttämään. Eli hakiessani muutamallekin kurssille työvoimatoimistossa taas mielestäni vähän vähäteltiin tyyliin, että mitäs sinä nyt luulet tästä hyötyväsi ja tämä ei ole sitten mitään harrastustoimintaa (!) ym. ihmeellisiä kommentteja. Lopulta olen kyllä päässyt kaikille hakemilleni kursseille. Ilmeisesti valinnan tekee jokin muu taho kuin kyseinen nihkeä virkailija. Ja sitten kurssilla ollessani on ilmennyt, että oikeastaan siellä olleista osa on pakotettu hakemaan sinne, vaikka olisi halunnut olla vielä kotona pienten lasten kanssa. Eli väistämättä tulee mieleen, että tässäkin on takana jonkinlainen kiusanteko ja halu pompotella ihmisiä. Ettei vaan kukaan saisi tehdä juuri sitä mitä haluaa vaan virkailijat saavat korostaa omaa määräysvaltaansa.

Nuorena menin kyseiseen laitokseen avoimin mielin ja kuvittelin, että siellä halutaan auttaa ihmistä elämässään eteenpäin. Sittemmin olen valitettavasti tullut siihen tulokseen, että ilmeisesti kyseinen laitos on tylsä työpaikka, jossa virkailijoiden ainoa työnilo on aiheuttaa ikävyyksiä ja hankaluuksia ja kytätä työnhakijoita sillä silmällä, että mihin väliin saisi jonkin rangaistuksen tms. asetettua.

Tuli vielä mieleen esimerkiksi yksi tapaus (näitä on kyllä useampiakin) kun olin tehnyt jonkin verran keikkoja vuokratyöfiman kautta ja sain sitten soviteltua päivärahaa ammattiliitolta. Ja tässä sivulla tietenkin on pidettävä työnhaku voimassa. Työvoimatoimistohan saattaa tarjota jotain työtä (hah). Menin sitten uusimaan taas työnhakua ja kertoilin, että olen näitä keikkoja tehnyt. Siitähän taas meni virkailijan otsa kurttuun, että mitäs heille ei ole mitään ilmoitettu. Kerroin sitten kyllä maininneeni asiasta ja löytyihän sieltä koneelta jokin "LAUSUNTO" kyseisestä asiasta. Mutta virkailija jaksoi silti ihmetellä, että onpa sinulla suotuisa ammattiliitto, kun yleensä jokaisesta pätkästä vuokratyötä samassa vuokratyöfirmassa kuitenkin tehdään eri sopimus ja tämä sopimus pitäisi aina tulla näyttämään työvoimistoon ennen kyseistä työpäivää. Jolloin he laittavat LAUSUNNON ammattiliitolle. En osannut tähän sitten muuta mainita kuin että tosiaan asia on kyllä sujunut aivan ongelmitta ammattiliiton kanssa, kun olen heille lähettänyt tekemäni työtunnit ja palkkatositteet kuukausittain. Vähän oli kyllä pakko vihjaista, että osaavathan he näköjään ainakin itsensä hyvin työllistää kyseisessä virastossa :)

Nyt en kyllä tästä aiheesta jaksa enempää kirjoittaa, vaikka materiaalia kyllä riittäisi . . .

3 kommenttia:

  1. Mä olin valmistuttuani pitkään työttömänä. Lähes vuoden työttömyyden jälkeen pääsin atk-kurssille, jonka jälkeen työttömyys jatkui. Kun vuosi oli täynnä, marssin työvoimatoimistoon ja tiedustelin oikeuttani palkkatukeen, koska olin lukenut, että vuoden työttömyyden jälkeen sellaiseen olisi mahdollisuus. Virkailija alkoi inttää, että ethän sinä ole ollut työttömänä vasta kuin 8 viikkoa. Hetkisen ihmettelyn jälkeen selvisi, että tämä atk-kurssi oli katkaissut työttömyysjaksoni ja yhtäkkiä en ollutkaan enää pitkäaikaistyötön. No, taistelun jälkeen sain palkkatukeni itse hankkimaani työpaikkaan...

    VastaaPoista
  2. Onnea voitetusta taistelusta ! ;) Saakohan "työkkärin" porukka jonkinlaisen provision asiakkailta pimitetyistä etuisuuksista ?

    VastaaPoista
  3. Voi olla! Tai ainakin tilastot siivoutuvat, kun pitkäaikaistyöttömyys saadaan katkaistua laittamalla ihmiset kursseille...

    VastaaPoista