Sisältöä pienellä budjetilla ja rikkaalla mielikuvituksella ;)

lauantai 22. syyskuuta 2012

Lauantai-illan huumaa

Olen ollut keskiviikosta saakka aivan hullaantunut uudesta tuttavuudestani, eli Aroniamarjasta! Ensinnäkin sitä on älyttömän helppo ja nopea kerätä. Kasvaa aivan käden ulottuvilla (ja tietysti korkeammallakin) ja runsaina ryppäinä. Ja viimeistään, kun maiston ensimmäistä satsia aronia-omenahyytelöä olin aivan myyty. Ja heti seuraavana päivänä lisää marjoja hakemaan :)

Nyt on jo kaksi kattilallista hillo/hyytelöä keitetty, sekä yksi sosetta ja kaksi kattilallista mehua hautumassa. Tässä vielä tiivistetyt ohjeet, jos joku kiinnostui:

Aronia-omenahillo (mun mielestä tästä tuli kyllä hyytelöä)

1 kg aronioita
4-8 omenaa
3dl vettä
800g (9,4dl) sokeria (hillosokeria)

Sulata sokeri kiehuvassa vedessä 10 min. lisää marjat ja omenat ilman sisuksia. Keitä n. 1/2h miedolla lämmöllä. Lisää 4-6 rkl hyvää viinaa (?) (itse laitoin vodkaa). Soseuta ja purkita.

Aronia-omenasose

1 kg aronioita
1 kg omenia
500g (5,9dl) sokeria

Laita kattilaan, keitä kunnes marjat ovat pehmeitä. Soseuta. Jäähdytä kylmässä vedessä kattiloineen. Lusikoi pakasterasioihin.

Aroniamehu

1kg Marjoja survotaan kattilaan, lisää 0,5l kiehuvaa vettä ja 2-3rkl sitruunahappoa. Anna seistä viileässä 1-2 vrk ja siivilöi. Lisää sokeria maun mukaan.


Hillot/ hyytelöt valmiina parempiin suihin! :P

Olen jo kuljettanut hillopurkkeja vähän jokapuolelle. Aamulla myöskin mosaiikkikurssin opettajalle viimeisen päivän kunniaksi ja kurssikaverille kiitokseksi voipaperin lainaamisesta.

Kumma juttu muuten, miten sitä alkaa epäröidä, kun on viemässä jollekin vieraammalle jotain näinkin pientä. Aamulla pähkäilin vähän, että onko tämä nyt liian tuttavallista ja mitä jos hän ei pidäkkään hilloista, tai jos pitää niin tekee varmaan itse paljon parempia jne.

Toisaalta kaikki eivät myöskään osaa pientäkään yllätystä vastaanottaa, vaan mennään aivan vaivautuneen ja totisen näköisiksi, että mitäs tässä nyt on takana, tuleeko nyt kamala kiitollisuuden velka tai ehkä tulee kumminkin lasku perässä tai jotain... ;P Mutta ope sanoi heti, että hän tykkääkin hilloista ja kiikutti purkin autoonsa! :D

Mosaiikista vielä sen verran, että jakkaran osat jäivät maanantaiksi asti opistolle kuivumaan. Toivottavasti saan sitten kuvaa laitettua. Tippui nimittäin juuri äsken kamera aika pahasti lattialle :/


Kotiläksynä maalasin viikolla reunukset öljymaalilla.

3 kommenttia:

  1. Ajattelin sua ja sun aroniahilloja just äsken koiralenkillä, kun käveltiin marjoja notkuvien aroniapensaiden ohi. Oli ihan viittä vaille, että en mennyt pimputtamaan ovikelloa ja kysymään, että saisinko kerätä marjat pois, jos talon asukkaat itse eivät ole niistä kiinnostuneita. En sitten kuitenkaan kehdannut, ainakaan vielä.. ;D

    Toivottavasti kamera selvisi pudotuksesta!! Mä oon tiputtanut meidän kameran pari kertaa aika pahasti ja nyt siinä pitää käyttää kaikkia paperitollovirityksiä tiivisteenä, jotta akku toimii, hitsi.. ;D

    Haluaisin kyllä toisaalta ostaa muutenkin uuden kameran, mutta en osaa päättää minkälaisen. Isot ja painavat järkkärit ei oikein innosta, vaikka niillä varmaan sais parhaat kuvat otettua. Mutta jaksaako sellaista pitää missään mukana senkään vertaa kuin tota nykyistä?

    Mukavaa viikonlopun jatkoa sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS. Kivaa, olit ottanut kirjainvahvistuksen pois, tänks! Ü

      Poista
  2. Niinpä, ei sitä oikein kehtais mennä oma-aloitteisesti kysymään vieraasta paikasta marjoja. Eräänä päivänä näin yhden omakotitalon portissa lappusen, jossa luki suunnilleen näin: "Jos tykkäät ni kerää punaiset marjat pois." :) Ja portin takana näkyikin heti punaviinimarjapensas.

    Se on kyllä harmi, jos jää marjoja mätänemään pensaisiin. Nämäkin mökkiläiset olivat sanoneet, että heillä on jo pakastimet täynnä sieniä, joilta kävimme aronioita poimimassa. Torstaina jo katsoin, että osa poimimattomista marjoista alkoi olla homeessa.

    En ole uskaltanut tänään enää kameraa kiusata. Ainakaan heti putoamisen jälkeen se ei toiminut. Miksei tälläisille sähläreille ole jotain pehmustettuja malleja? :D Tosin olen tämäkin kameran saanut ilmaiseksi kummisedältä. En oikein itsellenikään järjestelmäkameraa haluaisi.

    Kiva, että sanavahvistuksen poistaminen onnistui :) Katselin eilen asetuksia ja huomasin vasta, että se oli voimassa.

    Mukavaa viikonlopun jatkoa teillekin ja kiitos taas kommentista <3

    VastaaPoista